Elleson Fraenk is nieuwe deken Surinaamse Orde van Advocaten

Advocaat Elleson Fraenk is vandaag als nieuwe deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA) gekozen. De bestuursverkiezing om te komen tot een nieuwe raad van de SOvA werd in Mata Gauri gehouden. Fraenk heeft 91 stemmen weten te behalen van de 169 uitgebrachte stemmen. Haar tegenkandidaat Samantha Gadjradj, die zich weer verkiesbaar had gesteld, heeft 78 stemmen weten te behalen.

Fraenk heeft een traantje moeten wegpinken toen duidelijk werd dat zij de nieuwe deken van de advocatenorde wordt. Dat de meerderheid op haar heeft gestemd betekent voor Fraenk dat een groot deel van haar collega’s vertrouwen heeft in hetgeen zij wil gaan doen. “Het is fijn als een groot deel achter je staat”, zegt ze in gesprek met Suriname Herald. Volgens haar ben je geen deken alleen voor de personen die op je hebben gestemd, maar je bent deken voor alle leden van de advocatenorde.

Er is veel werk aan de winkel, voegt ze toe. Het streven is om alle leden te betrekken om de verschillende uitdagingen aan te pakken. Fraenk zegt dat zij zich kandidaat heeft gesteld voor deken omdat ze zelf niet tevreden was over een aantal zaken. Ze heeft er daarom voor gekozen om niet aan de kantlijn te blijven staan, maar om een bijdrage te leveren.

Een van de zaken die de nieuwe deken wil aanpakken is de kwestie waarbij advocaten niet door de overheid worden uitbetaald voor het verlenen van rechtsbijstand. Het gaat hier om zaken waarbij personen een advocaat door de staat aangewezen krijgen omdat ze zelf niet instaat zijn een advocaat te betalen. In mei wil de nieuwe deken al reeds beginnen met een inventarisatie van welke collega-advocaten deze probleem ondervinden. Daarna zal er met de desbetreffende instantie worden gekeken hoe dit opgelost kan worden.

Oud-deken Gadjradj, die Fraenk meteen feliciteerde met de overwinning, geeft aan dat een andere vrouw de scepter overneemt. Ze blikt tevreden terug als gewezen deken en zegt veel te hebben bereikt. “Ze heeft grote schoenen in te vullen”, zegt Gadjradj. Zo heeft de advocatenorde een goede communicatie moet het Hof van Justitie en met de leden. De vorige advocatenorde heeft goed bezochte algemene ledenvergaderingen gehad. Gadjradj merkt op dat de grieven van de leden meteen worden opgepakt, behandeld en opgelost. Ze wenst de nieuwe deken en haar bestuur veel succes.

De verkiezing is volgens Gadjradj goed verlopen en er was een goede opkomst. Van de 226 leden hebben 169 hun stem vandaag uitgebracht. Ook first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry, die ook advocaat is, heeft haar stem uitgebracht.